2016. gada 21. nov.

Lāčplēša ordeņa kavalieri mūsu novadā

Publicēts:
 
 
 

Krāslavas pamatskolas 5.a klases skolēni 10. novembrī devās uz Krāslavas novada centrālo bibliotēku, kur piedalījās tematiskajā pēcpusdienā „Lāčplēša ordeņa kavalieri-mūsu novadnieki”. Pasākuma ievaddaļā, lai godinātu Latvijas Brīvības cīņās kritušos karavīrus, tika iededzinātas svecītes, un bibliotēkas Bērnu literatūras nodaļas vadītāja Viktorija Urbanoviča pastāstīja par Latvijas Republikas izveidošanu, Brīvības cīņām un izskaidroja, kāpēc mēs atzīmējam Lāčplēša dienu. Par Lāčplēša Kara ordeņa dibināšanu, devīzi un nopelniem, par kuriem piešķir Lāčplēša Kara ordeni, un ar mūsu novadniekiem skolēnus iepazīstināja Anna Bartuša un Žaneta Moiseja. Bet Krāslavas Valsts ģimnāzijas vēstures skolotājs Aleksandrs Kadenecs piesaistīja bērnu uzmanību ar sirsnīgu stāstījumu par Krāslavas vēsturi un Lāčplēša Kara ordeņa kavalieri, Ziemeļlatvijas partizānu pulka komandieri, kapteini Artūru Aparnieku, kura dzīve gandrīz 20 gadus bija saistīta ar Krāslavu. Par dalību Brīvības cīņās A. Aparnieku 1920. gadā apbalvoja ar III šķiras Lāčplēša Kara ordeni.  Pēc atvaļināšanas no armijas 1922. gada februārī A. Aparnieks neilgi strādāja Iekšlietu ministrijā, tad pārcēlās uz Krāslavu, kur sekmīgi vadīja Lejas (Lielās) ūdensdzirnavas, kuras viņam tika piešķirtas 1922. gada 23. oktobrī kā Lāčplēša Kara ordeņa kavalierim. Lejas ūdensdzirnavas viņš izveidoja par plašu rūpniecības uzņēmumu.

2016. gada 1. jūlijā Krāslavas Vēstures un mākslas muzejā tika atklāta Artūra Aparnieka 120. dzimšanas dienai veltīta izstāde. A. Aparnieka meita, Ināra Edīte Aparniece – Būre, uzdāvināja Krāslavas muzejam sava tēva Artūra Aparnieka apbalvojumus par Brīvības cīņām - Lāčplēša Kara ordeni, Igaunijas Brīvības krustu, Lietuvas Neatkarības medaļu un citus, kopā 8 ordeņus un medaļas.
Pasākuma nobeigumā bērni noskatījās videofilmu „Bermontiāde. Latvijas armijas uzvara pār Pāvela Bermonta Rietumu Brīvprātīgo armiju”, atminēja krustvārdu mīklu par Lāčplēša dienas tradīcijām un par savām zināšanām ieguva balvas.
 
Paldies Krāslavas bibliotēkas bērnu literatūras nodaļas vadītājai Viktorijai Urbanovičai, darbiniekiem Annai Bartušai un Žanetai Moisejai, KVĢ vēstures skolotājam Aleksandram Kadenecam par interesantu un saturīgu pasākuma organizēšanu un viesmīlīgu bērnu uzņemšanu!
 
Krāslavas pamatskolas 5.a klases skolēni un viņu audzinātāja Natālija Raudive
 

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru