2016. gada 28. sept.

14.oktobrī - Novadu 15. GRĀMATU SVĒTKI



Avots:
http://www.kraslavasvestis.lv/zinas/article/3/14oktobri-novadu-15-gramatu-svetki.html



Krāslavas Varavīksnes vidusskolā
 
 
PROGRAMMA
 
9.30 - 14.00 Grāmatu komercizstāde - Krāslavas Varavīksnes vidusskolas foajē,  N. Rancāna ielā4                                                                                
Piedalās izdevniecības „Lauku Avīze”, „Zvaigzne ABC”, „Jumava”, „Nordik”, „Avots”, „Divpadsmit”.  Pircēji svētku noslēgumā piedalās jaunāko grāmatu izlozē.

11.00 Grāmatu svētku atklāšana – vidusskolas lielā zāle

Pieaugušajiem
11.30 Laikraksta „Latvijas Avīze” publiskā diskusija „Vai skopais maksās divreiz?”: piedalās izglītības ministrs Kārlis Šadurskis (V), 12.Saeimas deputāts Jānis Trupovnieks (ZZS) - Lielā zālē                                      
14.00 „Iepazīsti sevi un dzīvo labāk!” – kopā ar žurnāla „Annas Psiholoģija” redaktori Annu Peipiņu – lielā zāle
15.00 „Dārzs ar ziedošiem kokiem un krūmiem jaunā dimensijā” - tikšanās ar Nacionālā botāniskā dārza direktoru Andreju Svilānu („Lauku Avīze”) – lielā zāle


Bērniem un jauniešiem
11.00 „Pasaka par dvīņumāsiņām” no rakstnieces Arantas Ragastes grāmatu sērijas bērniem „Piecu minūšu stāstiņi un lasāmmīklas” („Lauku Avīze”) - bērnudārza „Pīlādzītis” lielā zāle
11.00 Gudrā, nerātnā suņuka Rafī piedzīvojumi grāmatā „Uzmanību! Rafī nāk!” piedaloties rakstniecei Vitai Štelmaherei un viņas četrkājainajam draugam („Jumava”) – 1.-2.kl.
11.00 „Papīra lapas pārvērtības” – radoša darbošanās kopā ar žurnāla „Praktiskie rokdarbi” dizaineri Signi Folku („Lauku Avīze”) - 3.-4.kl.
12.00 „Stāsts ar laimīgām beigām”. Tikšanās ar grāmatas varoni suņupuiku Rufi, Rufīti, Rufologu un autori Māru Jakubovsku („Jumava”) – 5.-6.kl.
12.00 „Kā sakārtot sevi un attiecības ar līdzcilvēkiem” - saruna vidusskolēniem ar žurnālisti, žurnāla „Annas Psiholoģija” redaktori Annu Peipiņu

Visiem svētku dalībniekiem
13.30 „Ražas zupa no dārza labumiem” - cienasts svētku dalībniekiem skolas ēdnīcā
16.00 „Muzikālais sveiciens no Varavīksnes” – skolas zālē
16.20 Jaunāko grāmatu izloze „Mana Veiksme” - skolas zālē

Svētku atbalstītāji: Latvijas Valsts prezidents Raimonds Vējonis, Eiropas Komisijas pārstāvniecība Latvijā, Latvijas Bērnu fonds, Jelgavas tipogrāfija, Nacionālie bruņotie spēki, SIA „Drukātava”, SIA „VESTA-LK”, „Vienotība”, Zaļo un Zemnieku savienība, Valdis Zatlers, Inese Vaidere, Sandra Kalniete, Krāslavas novada dome


Informatīvie atbalstītāji: „Latvijas Avīze”, „Krāslavas Vēstis”, www.kraslava., www.bibliotekakraslava.lv
 

2016. gada 27. sept.

Senjoritas un senjori

Avots:
http://www.kraslavasvestis.lv/zinas/article/3/senjoritas-un-senjori.html

 
4. oktobrī plkst. 16.00 Krāslavas novada centrālās bibliotēkas telpās notiks
 
fotoportretu izstādes “Senioru skolas Senjoritas un Senjori” atklāšana.
 
Izstādē tiks izstādīti Krāslavas foto kluba “Zibsnis” fotogrāfu Guntas Ahromkinas, Ingas Pudnikas, Oksanas Širokajas un fotogrāfes Valijas Plataces 18 darbi. Izstādes uzmanības centrā ir vecāka gadagājuma cilvēki, kuri apmeklē bezmaksas neformālās izglītības nodarbības “Senioru skolā”. Pēc izstādes organizatoru, biedrības “SAA “Pieci airi”” dibinātāju Tatianas Azamatovas un Raimonda Lazdas, uzskatiem, izstādes galvenais mērķis ir popularizēt ideju par jaunu zināšanu apgūšanas iespējām visa mūža garumā.
 
Pēc Centrālas statistikas pārvaldes datiem par 2015. gadu, Latvijā vidēji 19 % iedzīvotāju ir vecumā 65 +. Latgalē vecāka gadagājuma iedzīvotāju īpatsvars ir aptuveni 22 %. Demogrāfiskās novecošanās dinamika izsauc speciālistu satraukumu un izvirza sabiedrībai uzdevumus meklēt adaptācijas veidus, lai pielāgotos jaunajai demogrāfiskajai situācijai.
 
“Senioru skola” savu darbību uzsāka 2015. gada novembrī, sniedzot neformālās izglītības pakalpojumus vecāka gadagājuma cilvēkiem. Skolas darbības organizēšanā lielu atbalstu sniedza Krāslavas novada centrālās bibliotēkas direktore Valentīna Magidas un citi bibliotēkas darbinieki.
 
Tas ir sociāli orientēts projekts, kuram ir trīs galvenie mērķi:
- sabiedrības humānas attieksmes veicināšana pret senioriem, mainot stereotipus par vecāka gadagājuma cilvēkiem, uzlabojot viņu dzīves kvalitāti, veidojot jaunu aktīvi, veiksmīgi, veselīgi novecojoša cilvēka tēlu;
- uzlabojot vecāka gadagājuma (īpaši vientuļu) cilvēku psihisko un emocionālo pašsajūtu, samazināt slodzi uz medicīniskās aprūpes sistēmu;
- veidot “sabiedrību visiem vecumiem”, kurā vecākā sabiedrības daļa apzinās un atbalsta jaunāko paaudžu ilgtermiņa intereses.
 
Nodarbības “Senioru skolā” notiek vienreiz nedēļā Krāslavas novada centrālajā bibliotēkā. Lekcijas un lekciju tēmu apspriešana parasti notiek divās valodās – latviešu un krievu. Pagājušajā mācību gadā lekcijas apmeklēja aptuveni 30 studenti, kuru vairākums ir vecumā no 70 līdz 85 gadiem. Ziemas semestrī (no 2015. gada novembra līdz 2016. gada aprīlim) tika novadītas 22 lekcijas, četras radošās darbnīcas, trīs ekskursijas uz nozīmīgiem pilsētas objektiem. Vasaras semestrī (no 2016. gada maijam līdz augustam) tika apmeklētas četras amatnieku un mākslinieku meistardarbnīcas, organizētas četras ekskursijas uz dažādu konfesiju baznīcām un vairākas pastaigu ekskursijas uz nozīmīgiem kultūrvēsturiskiem objektiem.
 
“Senioru skola” ir pirmais šāda veida projekts Latvijā, kaut gan līdzīgi projekti tiek īstenoti vairākās Eiropas un pasaules valstīs. Mācību centri senioriem apvienojas zem kopīga nosaukuma “Trešās paaudzes (vecuma) universitāte (The University of the Third Age)” un darbojas universitātēs, kultūras centros, veco ļaužu pansionātos utt. “Trešās paaudzes universitātes” nodarbojas ne tikai ar izglītošanu, bet arī iesaista padzīvojušus cilvēkus sociālās aktivitātēs, paaugstina viņu sociālās kompetences, veic sociālās atstumtības un izolācijas profilaksi, nostiprina veselību un uzlabo vecāka gadagājuma cilvēku dzīves kvalitāti.
 
Biedrība “Sociālās attīstības aģentūra “Pieci airi”” reģistrēta 2012. gadā, kad tās dibinātāji socioloģe Tatiana Azamatova un psihologs Raimonds Lazda pārbrauca no Rīgas uz patstāvīgu dzīvi Krāslavā. Biedrības mērķi: veicināt iedzīvotāju pašiniciatīvu savas dzīves kvalitātes uzlabošanā; aktivizēt līdzdalību sabiedriskajos procesos; iesaistīt brīvprātīgos NVO organizētajos pasākumos u.c. Biedrība piedalījās Krāslavas novada domes organizētajā projektu konkursā “Iedzīvotāji veido savu vidi 2013” un īstenoja projektu “Ceriņu skvērs”, sadarbībā ar “Studija Centrums” uzņemta filma “Krāslava laiku lokos”. Līdzdarbojoties “Studijai Centrums”, ka arī uzņemta īsfilma “Kopā jautrāk” par Latvijas (Latgales reģiona) un Baltkrievijas sadarbību Kulinārā mantojuma projekta ietvaros. Sadarbībā ar Latvijas kinematogrāfistu savienību (LKS) īstenotas vairākas aktivitātes, kas saistītas ar aktuālu kinofilmu demonstrēšanu Krāslavas KN un Krāslavas valsts ģimnāzijā.
 
Kontaktinformācija: Raimonds Lazda, tālr. 29416269, pieciairi@inbox.lv
Raimonds Lazda
 

2016. gada 19. sept.

Daugavas stāsti

Avots:
http://www.kraslavasvestis.lv/zinas/browse/5/article/3/daugavas-stasti.html



Kultūras vērtības ikkatrs no mums novērtē ļoti personiski, taču neapšaubāmi tas ir atkarīgs no mūsdienu skatījuma. Laikam ritot, sabiedrībā atklājas kultūras vērtību nozīmīgākās vietas un objekti. Tamdēļ ir ļoti svarīgi laikus saglabāt un nostiprināt kultūras mantojumu nākamajām paaudzēm kā cilvēces pieredzes un mērķu apliecinājumu.

Lai iedvesmotu Krāslavas novada iedzīvotājus, 9. septembrī Krāslavas novada centrālajā bibliotēka (KNCB) uzmanība tika veltīta Eiropas mantojuma dienām Latvijā, tieši “Daugavas stāstu” iepazīšanai.

Daugavu varēja izpētīt no vairākiem redzespunktiem - no KNCB apkopotiem novadpētnieciskiem materiāliem, apskatot Krāslavas novada PII ”Pīlādzītis” bērnu zīmējumus, kas atklāja teikas saturu 3D versijā, kā arī noklausoties nostāstu “Kā Daugava cēlusies?”. Tematiska pasākuma ietvaros gan lieli, gan mazi apmeklētāji varēja izpausties radoši un pierādīt savu atraktivitāti, sameklējot paslēpušos Daugavas racējus un minot mīklas.

Pateicamies PII ”Pīlādzītis” 11. grupas audzēkņiem un skolotājām, kā arī Krāslavas novada domes attīstības nodaļas vadītājai Inārai Dzalbei par izrādīto interesi un atbalstu pasākuma organizēšanā.

Žaneta Moiseja,Krāslavas novada centrālās bibliotēkas bibliotekāre
 

2016. gada 14. sept.

Eiropas kultūras mantojuma diena Krāslavā


Publicēts:
 http://kraslava.lv/zinas/pilns-raksts/article/eiropas-kulturas-mantojuma-diena-kraslava/

Eiropas kultūras mantojuma dienās 2016 "Kultūrvēsturiskā ainava Latvijā" Krāslavā notika vairāki pasākumi, kas veltīti tieši Daugavas loku ainavai.


VKPAI Valsts inspektore Dz. Bukeviča, muzeja speciālists E.Danovskis

Izstādes atklāšana muzejā

Pasākums bibliotēkā


9.septembra pēcpusdienā Krāslavas Vēstures un mākslas muzejā tika atklāta gleznu izstāde no muzeja krājuma "Krāslava - pilsēta Daugavas lokos".

Izstādē apskatāmi Imanta Vecozola, Vitas Mercas, Agijas Ģērmanes, Leonīda Bauļina, Osvalda Zvejsalnieka, Andreja Severetnikova, Valentīna Zlidņa, Vēsmas Ušpeles, Maijas Jakovičas un citu pazīstamu autoru darbi, kas radušies Krāslavas neatkārtojamās ainavas iedvesmoti.

Izstādes atklāšanā klātesošos uzrunāja VKPAI Valsts inspektore Dzintra Bukeviča un domes Attīstības nodaļas vadītāja Ināra Dzalbe.

Ar lielākiem vai mazākiem pasākumiem Krāslava allaž ir piedalījusies Eiropas kultūras mantojuma dienās, ko uzsvēra arī abas runātājas, un šogad mēģinājums  pievērsties tieši Daugavas loku ainavai izrādījies ierosinošs arī Krāslavas bibliotēkai, jo Bērnu nodaļā notika tematisks  pasākums “Kā Daugava cēlusies”. 

Teiku par Daugavas rakšanu varēja noklausīties, apskatīt bērnu zīmējumus un veidojumus, un pašiem kartē meklēt teikā minēto dzīvnieku atrašanās vietas.

Eiropas kultūras mantojuma dienas, kas ir starptautiska iniciatīva, šogad notiek jau 25.reizi.

2016. gada 5. sept.

Publicēts:
Krāslavas novada pašvaldības mājas lapā www.kraslava.lv