2016. gada 14. marts

Nejaušs gadījums izmaina dzīvi

















Daudzus Latvijas māksliniekus cilvēki pazīst sejā, bet nezina savējos. Tālab Krāslavas novada centrālās bibliotēkas kolektīvs nolēma iepazīstināt savus lasītājus tieši ar vietējiem talantiem. Vienam šūpulī ieliktais talants atklājas agrā bērnībā, otram - jaunībā, vēl kādam - brieduma gados, kā tas noticis ar Ļubovu Tarlecku, kura 9. martā novada centrālajā bibliotēkā atklāja gleznu izstādi „Savs skaistums”.

Viņas mūžā šī vairs nebūt nav pirmā izstāde, par viņu kā mākslinieci arī rakstīja prese. Bet izstādes atklāšanā piedalījās cilvēki, kuri iepriekš viņas darbus nebija redzējuši, tāpēc viņiem bija īpaši interesanti uzzināt, kā māksliniece sāka gleznot?

Izrādās, viss sākās ar interneta ielaušanos mūsu ikdienā - Ļubova centās apgūt datorprasmes šajā jomā un pievērsa uzmanību kādai fotogrāfijai, kurā attēlots motociklists. Radās vēlme uzrakstīt komentāru, tālab pajautāja vīram Borisam, kādas markas motocikls tas ir? Ļubovas komentārs tika pamanīts uzreiz – sieviete un saprot motociklos! Tā šis nejaušais gadījums viņu iepazīstināja ar svētbilžu gleznotāju Irakliju Pashalidi, kurš organizē glezniecības meistarklases Grieķijā. Ļubova viņam atklāja savu daudzus gadus dziļā noslēpumā glabāto sapni – kļūt par gleznotāju. Iraklijs, to uzzinājis, iedrošināja sievieti ņemt rokās otas un uzstājīgi mudināja apgūt gleznošanas mākslu. Šodien Ļubova nevar iedomāties savu dzīvi bez otām un krāsām, lai gan sākumā to darīja tikai tāpēc, lai jaunais draugs liktu viņu mierā.

Ļubovas iedvesmas avots ir fotogrāfijas, laikam tā nebūt nebija nejaušība, kad dažas no viņas pirmajām gleznām ciemos ienācis paziņa noturēja par Borisa fotogrāfijām. Ļubova fotogrāfiju uztver kā skici, ar kuru strādāt. Otas un krāsas darbā iedveš dzīvību, tālab gatavā glezna nekad nav vienkārša fotoattēla kopija. Tā soli pa solim viņa apguva glezniecības pamatus, noslēpumus un prasmes glezniecībā. Viņā mīt pārliecība, ka tā nav tikai nejauša sagadīšanās, ka šis cilvēks - svētbilžu gleznotājs – ir augstāku spēku sūtīts.  

„Tā nebija mana vēlme, laikam tā zvaigznes sakrita,” tā Ļubova saka par publikācijām laikrakstos un savām gleznu izstādēm. Pēc paziņas lūguma pirmoreiz plašākai publikai savus darbus Ļubova parādīja pilsētas bērnudārzā. Tolaik tur bija vēl viens pasākums, un informatīvais izdevums „Krāslavas Vēstis” atspoguļoja abus. Rakstu izlasīja Krāslavas Vēstures un mākslas muzeja darbinieki un aicināja Ļubovu rīkot izstādi muzejā. Toreiz viņa cītīgi un smagi strādājusi veselu gadu, radot 35 darbus. Starp citu, arī bibliotēka Ļubovas izstādi gaidīja vairākus gadus, un tajā apskatāmi divi desmiti gleznu.

Mākslinieces gleznas ir iesvētītas Grāveru pareizticīgo baznīcā, izstādītas apskatei vietējā bibliotēkā, viņas otas rokrakstu pazīst arī Dagdā, kur notika izstāde baltkrievu biedrības telpās.

Ļubova: „Man tur ļoti patika, izstādi atnāca apskatīt daudz pusaudžu, varbūt bija arī gados vecāki skolēni. Man bija patīkami lasīt dzeju un redzēt viņu sejas izteiksmi, kas liecināja, ka bērni kāri tvēra manus vārdus.”

Kāda sieviete par Ļubovu uzrakstīja vienai Minskas avīzei – tātad mūsu mākslinieci jau nedaudz pazīst arī kaimiņvalstī. Viņa līdz pat šodienai uztur ciešu saikni ar savu glezniecības skolotāju, kurš ne mirkļi neļauj viņai atslābināties, ieslīgt slinkumā vai pašapmierinātībā. Un savu pirmo izstādi viņa bija veltījusi tieši viņam – cilvēkam, kurš iedrošināja piepildīt dzīves noslēpumaināko sapni. Tas atkal ir liktenis, jo arī Ļubova palīdzēja savam skolotājam Iraklijam izpildīt kādu svarīgu uzdevumu.

„Kad es Iraklijam paziņoju par izstādi, ko viņam veltu, skolotājs atbildēja, ka esmu uzvedinājusi viņu uz rīcību, kuru sen plānojis, bet dažādu iemeslu dēļ visu laiku atlicis, proti, izveidot televīzijas programmu par savu skolotāju, kurš jau bija smagi slims. To izdevās paveikt pēdējā brīdī – Iraklija skolotājs nomira nedēļu pēc tam, kad bija noskatījies raidījumu…”

Tikšanās laikā ar sava talanta pielūdzējiem Ļubova pastāstīja arī par savas izstādes interesantāko gleznojumu tapšanas vēsturi. Viņa daudz glezno Latgales ainavas, bet ne tikai. Aicinām apmeklēt mākslinieces izstādi bibliotēkā un pašiem pārliecināties par viņas spējām.


Juris Roga, autora foto











Avots:

Nejaušs gadījums izmaina dzīvi //
http://www.kraslavasvestis.lv/zinas/article/3/nejauss-gadijums-izmaina-dzivi.html
 

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru