2009. gada 15. dec.

Kad izaugšu liels, kļušu par dzejnieku

Avots
Latgales Laiks, Nr.7
27.01.2009

Kad izaugšu liels, kļušu par dzejnieku

отступKrāslavas bērnu un jauniešu centra rīkotajai Literārajai kafejnicai šogad aprit 10 gadi. Ik pēc diviem gadiem skolēnu literāro darbu konkursa uzvarētāji satiekas, iepazīstas cits ar cita daiļradi un saņem balvas par radošo darbu. Piektā Literārā kafejnīca un konkursa "Jaunie rakstnieki un dzejnieki - 2008" noslēgums notika Krāslavas centrālajā bibliotēkā 20. janvāri.

отступLinda Kilevica
отступIr dažādi iemesli, kāpēc bērni sāk sacerēt un pierakstīt dzejoļus, pasakas vai stāstus. Viens izlasa aizraujošu dzejas grāmatu un nolemj pamēģināt ari pats - cīnās ar to, ka nesanāk, tomēr cenšas, kamēr sanāk. Cits tieši dzejoļu pierakstišanai nolemj izmantot dāvanu - skaistu bloknotu. Savukārt kāds nemaz nevar sacerēt ar pildspalvu rokā - vajagot datoru.
отступIk gadu ļoti aktīvas šajā konkursā ir Izvaltas, Šķaunes un Krāslavas pamatskola, Krāslavas Valsts ģimnāzija, Varavīksnes un lndras vidusskola. Pirmās vietas ieguvēju vidū savā vecuma grupā ir trīs izvaltieši - Katrīna Barševska, Oļegs Cels un leva Dzirkale, kā arī Mārīte Skrepļonoka no indras un Anna Zemblicka no Valsts ģimnāzijas. Annai šis ir jau trešais konkurss, visos viņa guvusi labus rezultātus, turklāt Annas rakstītājas talantu apliecina arī viņas publikācijas "Latgales Laikā". lnteresanti, ka 3.klases skolniece Mārīte sākusi iet skolām neprotot latviešu valodu, bet tagad gan brīvi runā, gan sacer dzejoļus. Katrīnai, Oļegam un levai ir bagāta iztēle un padodas pasakas un citi prozas Žanri.
отступKrāslavas BJC metodiķe Sanita Kumpiņa atzīst, ka konkursā notiek izteikta paaudžu maiņa. Agrāk pārsvarā bija "lielie" no vidusskolas klasēm, taču tagad aktīvākie rakstītāji ir sākumskolā, kas nozīmē Literārās kafejnīcas nākotnes perspektīvu, ja vien mazie rakstīs arī tad, kad paaugsies. Jācer, ka rakstīs, jo konkursantiem ir ko teikt - gan par savu māmiņu un tēti, gan mājas kaķīti un ezīti mežā, gan pat par hokeja komandas “Rigas Dinamo” uzvaru spēlē. "Kad es biju mazs, vēlējos kļūt par ārstu, pēc tam - par policistu, bet tagad es esmu nolēmis, ka būšu dzejnieks,” paziņoja otrās vietas ieguvējs, astoņgadīgais Tālis Tukāns no Izvaltas.
отступKonkursa laureātu labāko darbu izlase tiek izdota brošūrā un paliek piemiņai gan autoriem, gan arī to var izlasīt Krāslavas centrālajā bibliotēka.

Autora foto

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru