2012. gada 14. febr.

Kungs meklē mūža draugu jeb 1940. gada iepazīšanās sludinājums laikrakstā



Foto no interneta
Avots:Ezerzeme - Nr.13 (2012, 14. febr.), 6.lpp.

Šodien nevienu nepārsteigsi ar to, ka internetā var atrast informāciju mācībām, studijām, darbam, hobijiem un arī izklaidei. Interneta vidē var atrast domubiedrus, draugus, pat savu otro pusīti. Presē, visbiežāk žurnālos, ik pa laikam tiek publicēti raksti par to, ka pāri iepazinās tieši globālajā tīmeklī un vēlāk nodibināja ģimeni.
Tuvojoties 14. februārim, datumam, kad tiek svinēta Valentīna diena, neviļus aizdomājos par iepazīšanās sludinājumiem laikrakstos, ne vakardien, bet vairākus gadu desmitus atpakaļ rakstītiem. Vai iepazīšanās sludinājumi vispār tika publicēti, kādi tie bija, cik aktuāla bija šī sludinājumu daļa.

Šo visnotaļ ziņkārīgo ieceri īstenot man netieši palīdzēja Latvijas Nacionālās bibliotēkas mājas lapā esošā digitalizētu materiālu datubāze “Periodika”. Latvijas Nacionālās bibliotēkas mājas lapas sadaļā ”Digitālā bibliotēka” ir atrodamas digitalizētu laikrakstu, attēlu, karšu, grāmatu, nošu un skaņu ierakstu kolekcijas. Šobrīd Latvijas Nacionālās digitālās bibliotēkas kolekcijā “Periodika” ir pieejami vairāk nekā 45 000 numuru un 350 000 laikrakstu un žurnālu lapu no 41 izdevuma. Laikraksti un žurnāli ir latviešu, vācu un krievu valodā laika posmā no 1895. līdz 1957. gadam. “Periodika” ir vislabākais sava laikmeta spogulis un aizraujošs ceļojums laikā, jo īpaši tāpēc, ka kolekcijas aptver 5 ideoloģiski dažādus laikmetus Latvijas vēsturē, tautā pazīstamus kā “cara laiku”, “1. Latvijas Republikas laiku”, “Ulmaņa laikus”, “vācu laikus” un “krievu laikus”.

Veidojot šo rakstu, esmu elektroniski lasījusi divus laikrakstus — “Tēvija” un “Jaunākās ziņas”. Laikraksts “Tēvija” iznāca no 1941. gada 1. jūlija līdz 1945. gada 29. aprīlim, tika izdots katru dienu, izņemot svētdienas. Laikraksta apjoms bija svārstīgs; sākotnēji tas iznāca uz 4 lpp., tad ikdienas numurs sasniedza 4 - 6 lpp. apjomu (sestdienu numuri bija līdz 16 lpp.). Benjamiņu ģimenes izdotā avīze “Jaunākās ziņas” (1911.- 1940.) bija lielākais Latvijas Republikas dienas laikraksts gan metiena, gan apjoma un arī korespondentu tīkla plašuma ziņā. LNB digitalizēts ir laikraksts “Tēvija” no 1941. līdz 1945. gadam, bet ”Jaunākās ziņas” — no 1936. līdz 1940. gadam.

Izpētīto sludinājumu sadaļā var pirkt, pārdot, mainīt un arī iepazīties. Ir jūtama tā laika noskaņa, valoda, stils. Iepazīšanās sludinājumos reti tiek minēta adrese, visbiežāk tiek minēta oferte, piemēram, Of. Nr. 637. Par oferti tiek uzskatīts oficiāls piedāvājums noslēgt darījumu, norādot visus darījuma noslēgšanai nepieciešamos nosacījumus.

Esmu atlasījusi izteiksmīgākos iepazīšanās sludinājumus no divu iepriekš minēto laikrakstu numuriem.

Tā ir savdabīga 20. gs. 40. gadu vēsturiska liecība:

* Inteliģents vīrietis pāri 30 gadiem, 175 cm garš, sirsnīgs, atklāts, nodrošināts stāvoklis un nekustamais īpašums Rīgā, vēlas iepazīties nopietnos attiecību nolūkos ar meitenēm bez spīts un iedomības. Materiālais stāvoklis nav svarīgs. // Tēvija - (1941, 21. apr.), 5. lpp.
* Latviešu zeltenes, izglītotas, glītas, luterticīgas, nopietnas un bez romantikas, ne vecākas par 25 gadiem, māju īpašnieces vai mantinieces, atbildiet precību nolūkā 20 gadus vecam, 173 cm glītam lielsaimnieka dēlam, nedzērājam, lauksaimniecības skolas izglītība, materiāli nodrošināts, flirts izslēgts. // Tēvija - (1943, 6. jūl.), 4. lpp.
* Četri jautri Vidzemes arāji, turīgi saimnieki, vēlas iepazīties ar zeltenēm, 16 - 32 g. Pilsētnieces, atraitnes un šķirtenes nav izslēgtas. Saprašanās gadījumā - dižas kāzas un viegla, saulaina dzīve. Vēstulēs vēlama ģīmetne // Tēvija - (1943, 6. jūl.), 4. lpp.
* Latvieši, tuvumā, tālumā, frontē, dzimtenē. Atsaucieties nopietnā precību nolūkā trim māsām, no 20- 30.g.v. Vec. Baiba, vid. Grēta, jaun. Edīte. //Tēvija-(1943, 6. jūl.), 4. lpp.
* Inteliģents kungs pusmūža gados, liela auguma, laba izskata, atturībnieks, meklē precību nolūkos simpātisku, izveicīgu, blondu, 175 līdz 180 cm liela un korpulenta auguma, līdz 55 g.v. dāmu ar kupliem, gariem matiem. Citādām neatsaukties.// Tēvija - (1943, 28. jūl.), 5. lpp.
* Nama īpašnieks, 28 g.v., slaida auguma (pašreiz valsts dienestā), vēlas iepazīties nopietnos precību nolūkos ar kārtīgām, maiga rakstura mazmājiņu īpašniecēm. Pilnīga diskrēcija. Tēvija - (1943, 28. jūl.), 5. lpp.
* Kungs meklē mūža draugu starp sievietēm — kapitālistēm. Esmu vidējos gados, patīkama izskata, ar labu sabiedrisko stāvokli. Atļaušos cerēt, ka vilšanās man izpaliks. // Jaunākās ziņas - (1940, 1. jūn.), 16. lpp.
* Vientulis, 40 g.v. ar pastāvīgu nodarbošanos un kapitālu, vēlas iepazīties ar līdzīgu sievieti, 25- 35 g.v., lai noslēgtu mūža draudzību. Vēstules nopietnā precību nolūkā ar pareizu adresi un dzīves aprakstu iesniegt B 2312 // Jaunākās ziņas - (1940, 1. jūn.), 16. lpp.
* Inženieris, vid.g., lielu peļņu nesošs uzņēmums īpašumā, ar veselīgiem dzīves uzskatiem, vēlas nopietnos precību nolūkos iepazīties ar pilsētas un lauku māju īpašnieci vai kapitālisti no 40 - 50 g. // Jaunākās ziņas - (1940, 1. jūn.), 16. lpp.
* Latvietes! Ja sirdis jums ir jaunas un acīs dzirkst prieks, nāciet laimi un prieku sev gūt. Ar jums vēlas nopietnos precību nolūkos iepazīties trīs jauni kārtības sargi, kas dzīves troksni nolēmuši izmainīt pret klusu ģimenes ligzdiņu. Of. Jaun. 22, vid., 25, vec. 28. Nr. K3 // Tēvija - (1941, 20. dec.), 4. lpp.

Diemžēl sludinājums ir un paliek tikai sludinājums, jo mēs nezinām šo sludinājumu rezultātus, vai uz tiem kāds ir atsaucies, vai satikšanās ir notikušas, vai ģimenes ir izveidojušās. To mēs varam tikai minēt.

Septītajā februārī tika atzīmēta Vispasaules Drošāka interneta diena, šī gada tēma — “Atklāsim digitālo pasauli kopā … un droši”. Digitālās pasaules atklāšana savā ziņā bija arī šī raksta tapšana. Ja Latvijas Nacionālajā bibliotēkā nebūtu digitalizēti izmantotie laikraksti, droši vien nebūtu tapis šis raksts. Aicinu kādreiz ieiet Latvijas Nacionālās digitālās bibliotēkas sadaļā ”Periodika” un papētīt, kas rakstīts par mūsu pilsētu, mūsu pagastiem laika posmā no 1895. līdz 1957. gadam digitalizētos laikrakstos. Lai izdodas atvērt vēstures lappuses arī digitāli!

Anna BARTUŠA, Krāslavas novada centrālās bibliotēkas bibliotekāre

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru