2015. gada 24. sept.

Grāmatu svētku pārsteigums

Avots:
 



Šī gada 18. septembrī mūsu pilsētā notika Krāslavas un Dagdas novadu 14. Grāmatu svētki, kas bija bagāti ar plašu programmu. Grāmatu svētkus par tādiem visupirms darīja izdevniecības „Zvaigzne ABC”, „Lauku Avīze”, „Jumava”, „Nordik”, „Avots”, „Divpadsmit”, „Latvijas Grāmata” un biedrība „Latgolys Studentu centrs”, kas rīkoja grāmatu komercizstādi kultūras namā, kurā varēja iegādāties jebkādu interesējošo lasāmvielu, sākot no bērnu grāmatām, romāniem, dzeju un beidzot ar dažāda veida izziņu literatūru. Svētku noslēgumā pircēji piedalījās jaunāko grāmatu izlozē „Veiksmīgais pircējs”.

Grāmatu svētku atklāšana kultūras nama lielajā zālē šoreiz varēja tikt pārcelta uz krietni mazākām telpām – sanāca daži desmiti cilvēku. Šādu iedzīvotāju rīcību neiespējami izprast, jo „Latvijas Avīzes” publiskā diskusija „Pensiju likuma akmeņainais ceļš”, kas tika piedāvāta šajos svētkos, skar ikvienu no mums - gan jaunu, kuram pienāks vecumdienas, gan vecu, vairākumam no kuriem ir jāizdzīvo ar mazu vai nelielu pensiju. Varbūt cilvēki kaut ko pārprata šajā tematikā?

Par šādu iedzīvotāju attieksmi nepatīkami pārsteigts bija arī Krāslavas novada domes priekšsēdētājs Gunārs Upenieks, kurš atklāja Grāmatu svētkus: „Man pirmoreiz nākas būt diemžēl tik maz apmeklētā pasākumā… No otras puses ir prieks, ka ne tikai pensionāru biedrība šeit piedalās, bet ir arī jaunāki cilvēki, kuri interesējas, kas ar viņiem būs tālāk. Ir jābūt cerībai, ka kāds par mums domā, un tie ir tādi paši cilvēki, kas nākuši no mūsu vidus. Redzu, Saeimas deputāts ir klāt, tātad viņu interesē, ko domā tauta par lēmumiem, kas tiek pieņemti, un tiks pieņemti. Svarīgi būt tuvāk tautai.”

Ejot prom no mikrofona, Upenieka kungs uzsvēra Grāmatu svētku organizatoru degsmi un neatlaidību, ar kuru viņi jau 14 gadus pārvar šķēršļus un spēj atkal un atkal organizēt šo iedzīvotājiem svarīgo pasākumu arī starp vēlēšanām, kad partijas un sponsori nav tik dāsni kā vēlēšanu gadā. Viņš arī pasniedza ziedus Birutai Eglītei un Valentīnai Magidas.

Biruta Eglīte sacīja, ka šie svētki ir tāpēc, lai satuvinātu lasītājus un grāmatu, bet ne tikai. Lai ar grāmatas palīdzību satuvinātu ļoti dažādus cilvēkus, lai mēs mācētu sarunāties tāpēc, lai labāk saprastos. Arī šoreiz cilvēkiem grāmatu svētkos ir ļoti daudz ko baudīt, tostarp tiek piedāvāta liela grāmatu izvēle.
 
„Kad tiksimies uz grāmatu izlozi, jūs redzēsiet, ka tik daudz jaunu grāmatu, kā šodien es varu nolikt jūsu priekšā, mums sen nav bijis. Pārējais viss ir mūsu rokās!” uzsvēra B. Eglīte.

Runāt ar krāslaviešiem par pensijām, nabadzību, izdzīvošanu un citām sāpīgām lietām bija gatavi Reinis Ozolnieks, Labklājības ministrijas biroja vadītājs (uzaicināts gan bija labklājības ministrs Uldis Augulis (ZZS), bet viņš nevarēja ierasties), Saeimas deputāts Romualds Ražuks („Vienotība”) un sociālo tiesību eksperts Pēteris Leiškalns, kurš pārstāv Latvijas Darba devēju konfederāciju un nesastāv nekādā partijā. Tā kā tikšanās dalībnieku pulks bija neliels, tad praktiski katrs varēja uzdot un saņemt atbildi uz sev interesējošo jautājumu. Aktīvākie diskusijas dalībnieki šo iespēju labprāt izmantoja, uzdodot pat vairākus jautājumus.

Paralēli vairāki pasākumi tika organizēti arī bērniem un jauniešiem.

Juris Roga,
autora foto

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru