2016. gada 13. okt.

Alises vaļasprieks - pildspalvu kolekcionēšana

 
 

12. oktobrī Krāslavas novada centrālajā bibliotēkā atklāta Alises Samsonovičas pildspalvu kolekcijas izstāde, kurā apskatāmas 600 visdažādākās pildspalvas. Kolekcija, kas sakrāta deviņu gadu laikā, lai arī nav bagātākā pildspalvām pasaulē, toties ir gana iespaidīga, kuru vērts apskatīt savām acīm. Šī jau ir otrā izstāde, pirmā pirms vairākiem gadiem bija pamatskolas muzejā, kad Alise mācījās 3. klasē. Toreiz interesentiem bija iespēja aplūkot vien nedaudz vairāk pāri 200 pildspalvām.

Alise šobrīd mācās Krāslavas Valsts ģimnāzijas 9. klasē, pildspalvas sākusi krāt, kopš uzsākusi skolas gaitas.  Ar laiku mazā aizraušanās pārvērtās par hobiju. Kolekciju aizsāka neliela lodīšu pildspalva brūnā krāsā, kura vienīgā no 600 raksta ar brūnu tinti. Meitene to atrada savās mājās, bet pamazām kolekciju papildināja ne tikai pašmāju veikalos nopērkamas vai citā ceļā iegūtas pildspalvas, bet arī rakstāmie no Vācijas, Dānijas, Itālijas, Anglijas, Horvātijas, Īrijas, Polijas, Somijas, Slovākijas, Amerikas, Kanādas, Krievijas (Sočiem), Francijas, Čehijas un Austrijas.
Alise: „Man patīk kolekcionēt, bet ir skaidrs, ka reiz man būs jāsāk strādāt, tiks nodibināta ģimene, būs bērni un vēlāk arī mazbērni, tālab šodien nezinu, kas notiks ar manām pildspalvām nākotnē. Ir doma, ka šo kolekciju reiz nodošu saviem bērniem, un tas varētu būt sākums skaistai dzimtas tradīcijai.

Ierīkot izstādi man palīdzēja tētis, kurš izgatavoja pildspalvām paliktņus un statīvus, savukārt mamma deva iedvesmu un uzņēmās organizatorisko pusi.
 
Esmu nonākusi pie slēdziena, ka pildspalvas krāj retais, Krāslavā zinu tikai vēl vienu sievieti, kura tās kolekcionē. Varbūt cilvēki nav iedomājušies, ka pildspalvām patiesībā ir bagāta vēsture, ka tās var būt īpašas un dārgas, ne tikai lētas un vienkāršas. Tās var būt jaunas un vecas, skaistas un ne visai, bet par katru ir savs stāsts. Piemēram, šajā kolekcijā man ir sirdij dārga pildspalva, kuru savām rokām darināja mans vectēvs. Ir vecmāmiņas dāvinātās, ir radu, draugu un paziņu dāvinātās.
Vecākā pildspalva kolekcijā ir ar PSRS laika kvalitātes zīmi, divas jaunas ieguvu šodien: klases audzinātāja Ilga Stikute pasniedza pildspalvu ar Krāslavas Valsts ģimnāzijas simboliku, klasesbiedrene Agnese uzdāvināja pildspalvu, kura izstaro gaismu, ja ar to uzsit pa kādu virsmu.”

Pildspalvu dažādību grūti aprakstīt. Izstādē aplūkojamas tādas, kuras pilda vēl kādu papildu funkciju, piemēram, pildspalva-matusprādze, pildspalva lukturītis, pildspalva-aproce, pildspalva-zivtiņa, pildspalva ar neredzamu tinti, vibrējošā pildspalva un citas. Mājās šo visu bagātību meitene uzglabā atsevišķa skapī un diez vai neinformēti ciemiņi nojaustu par šādas kolekcijas esamību. Bijusi doma izveidot pildspalvu sienu, bet, ņemot vērā, ka nākotnē rakstāmrīku skaits kolekcijā tikai pieaugs, Alise izvēlējās pragmatiskāku pieeju. Pildspalvas salika parakstītās kastītēs. Vienā biznesa, otrā - ekoloģiskās, liela kārba ar vienkāršām pildspalvām, kastīte mīkstajām pildspalvām, kas ir kā spēļmantas, atsevišķa kārba pildspalvām-strausiem, atsevišķa milzenēm, no kurām dažas sasniedz turpat 30 cm garumu, un atsevišķa tām, kas ir ļoti mazas. Ir kārba interesantām dzēšgumijām un kārba daždažādiem zīmuļiem, no kuriem arī varētu tapt sava izstāde. Bet meitene netiecas veidot vēl kaut ko, zīmuļi un dzēšgumijas kalpo akcentu radīšanai pildspalvu izstādē.
Starp citu, ne visas pildspalvas ir darba kārtībā, proti, daļai nepieciešamas jaunas lodītes, kuru daudzveidība visai plaša un ne visas var tūlīt pat nopirkt. Ir arī sarežģītākas uzbūves pildspalvas, kuras negribas netīšām salauzt, mainot lodīti.

Izstāde bibliotēkā ilgs aptuveni mēnesi. Nākamā vieta, kurā varēs apskatīt Alises pildspalvas, būs Krāslavas Valsts ģimnāzija, bet jau tuvāk Ziemassvētkiem.

Skolā Alise lieto visparastāko pildspalvu, kuru šad tad gadās aizmirst mājās. Tajos brīžos klasesbiedri mēdz sirsnīgi pavilkt uz zoba, sak, tev mājās 600 rakstāmo, bet stundās jākaulē no citiem!

Juris Roga, autora foto

Fotogaleriija: http://www.kraslavasvestis.lv/galerija/foto/album/alises-pildspalvu-kolekcija.html







Avots:
Alises vaļasprieks - pildspalvu kolekcionēšana //


Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru