2011. gada 1. febr.

Konkurss "Manas zināšanas par drošību internetā"

Avots
Ezerzeme
1. februāris 2011, 19:41


Internets šodien ir pierasts un ērts sazināšanās līdzeklis, ko mēs labprāt izmantojam savā ikdienā gan izglītībai, gan izklaidei. Bet, vai mēs esam piesardzīgi, sērfojot internetā, tas gan ir cits jautājums. Drošības riski visur ir vienādi — gan skolā, gan mājās, gan tirdzniecības centrā, gan rotaļu laukumā un tāpat arī internetā. Lai cik tas arī nebūtu savādi, ir daudzi cilvēki, kuri nekad neaizmirst aiztaisīt logus un aizslēgt mājas durvis, tomēr interneta vidē šī piesardzība pazūd kā nebijusi. Daudzi rīkojas bezatbildīgi un nolaidīgi, jo uzskata, ka visas darbības ir anonīmas — vairumam no mums nav ne jausmas par to, ka visām internetā veiktajām darbībām ir iespējams izsekot.


Krāslavas novada centrālās bibliotēkas kolektīvs reizi gadā noteikti drošību interneta vidē aktualizē sabiedrības, pareizāk sakot, savu jauno lasītāju, vidū.

Bibliotēkā jau par tradīciju ir kļuvusi pasākumu par drošu internetu rīkošana. Šogad konkurss tiek rīkots jau otro gadu. Pagājušajā gadā rīkotais pasākums “Drošība internetā” mūsu bibliotēkā noritēja veiksmīgi. Konkursa rīkotāji par padarīto bija gandarīti. To mēs sapratām pēc konkursa dalībnieku ieinteresētības, patiesa azarta. Bērni jau ir tie, kuri neliekuļo — ja nav interesanti, tad viņi tā arī vai nu pasaka, vai liek skaidri noprast.

Ik gadu, veidojot pasākumu par drošību internetā, mēģinām dažādot konkursu saturu. Piemēram, pagājušajā gadā rīkotais pasākums saturiski tika dalīts divās daļās. Pasākuma pirmajā daļā bibliotēkas sistēmas administratore Ilona Cabule klātesošos iepazīstināja ar projektu “Net-Safe Latvia”. Tika apskatītas un arī kopīgi izanalizētas, pārrunātas vairākas ar interneta vidi saistītas tēmas, piemēram, interneta drošības galvenie aspekti, iespējas internetā un drošības riski. Pasākuma otrajā daļā tika izspēlēta erudīcijas spēle “Cik labi es orientējos jautājumos par internetu?”

Šogad, tāpat kā pagājušajā gadā, konkursā iesaistīties tika aicināta arī mūsu bibliotēka. Konkurss tiek organizēts Vispasaules drošāka interneta dienas (2011. gada 8. februāris) atzīmēšanai.

Konkursa noteikumi paredz, ka bibliotēkā piedāvātajam konkursam ir jāatbilst tēmai “Internets — tā nav spēle. Tā ir TAVA DZĪVE!”. Tādēļ pasākuma organizētājas Krāslavas bibliotēkā — sistēmas administratore Ilona Cabule un bibliotekāre Anna Bartuša — šogad ir izvēlējušās tēmu ”Manas zināšanas par drošību internetā.” Pasākuma mērķi ir veicināt bērnu un jauniešu lietderīgu brīvā laika pavadīšanu, veicināt izpratni par moderno tehnoloģiju lietošanu, izglītot bērnus un jauniešus drošā interneta lietošanā. Konkursa mērķauditorija ir bērni un jaunieši (skolēni no 4.klases līdz 9. klasei).

Atšķirībā no pagājušā gada, kad pasākuma vadītāja informēja klātesošos par drošību internetā, izmantojot datorprezentācijas un citus uzskates līdzekļus, šogad tika nolemts mainīties lomām. Proti, skolēni paši ir aicināti konkursa organizētājiem demonstrēt savas zināšanas informācijas tehnoloģiju izmantošanā ar jau iepriekš izveidotu darbu. Protams, tēma ir “Manas zināšanas par drošību internetā.” Piekrītiet, zināšanas par drošību internetā ir dažādas. Tāpēc nav šaubu, ka vērtēšanai netiks atsūtīti divi identiski darbi. Arī izdomai un fantāzijai nav robežu! Radošos darbus aicinām veidot prezentāciju, multfilmu un videomateriālu veidā.

Radošajā darbā jānorāda:
1) vārds, uzvārds;
2) vecums;
3) mācību iestāde un klase,
4) e-pasts,
5) kontakttālrunis.

Darbi jāiesniedz elektroniski līdz 2011. gada 20. februārim, sūtot uz e-pastu: kraslbibl@apollo.lv
, vai jānodod bibliotēkas lasītavā no datu nesējiem. Noslēguma pasākums mūsu bibliotēkā norisināsies šī gada 4. martā, tā būs marta pirmā piektdiena. Tad arī apskatīsim veiksmīgāk izpildītos konkursam pieteiktos darbus, paziņosim rezultātus. Protams, neiztiks arī bez balvām.

Aicinām ikvienu 4.- 9. klases skolēnu! Nāc un piedalies! Padalies ar citiem savās zināšanās par drošību internetā. Iespējams, tādējādi tu pasargāsi savus vienaudžus no iespējamām kļūdām, ne- patikšanām interneta vidē.

Anna BARTUŠA, Krāslavas novada centrālās bibliotēkas bibliotekāre

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru