2023. gada 30. janv.

Jauns pasākumu cikls "Pasaule ceļotāja acīm"

 Avots:

http://www.kraslavasvestis.lv/zinas/article/3/jauns-pasakumu-cikls-pasaule-celotaja-acim.html




Krāslavas novada Centrālajā bibliotēkā notika šogad pirmais pasākums no cikla „Pasaule ceļotāja acīm”. Šoreiz uz tikšanos ar bibliotēkas apmeklētājiem tika aicināts zemnieku saimniecības „Kurmīši” īpašnieks Ivars Geiba, kurš dalījās ar savu pieredzi un iespaidiem, kas gūti apceļojot Indonēziju - valsti starp Kluso un Indijas okeānu. Indonēzija atrodas uz 17508 salām un ir pasaulē lielākā valsts, kas atrodas uz arhipelāga. Valsts robežojas ar Papua Jaungvineju, Austrumtimoru un Malaiziju.

Lai gan Ivars šo valsti apceļoja pirms desmit gadiem, viņa stāstījums bija tik spilgts, it kā ceļotājs būtu atgriezies mājup tikai vakar. Divas stundas ilgais stāstījums tika bagātīgi ilustrēts ar Ivara paša uzņemtām fotogrāfijām un īsfilmām. Bija ko redzēt un dzirdēt!

„No skolas laika ģeogrāfijas stundām visinteresantākā sala man šķita Javas sala - kā motocikla vārdā var nosaukt salu! Protams, ka mēs to izbraucām no viena gala līdz otram,” turpinājumā izstāstot arī to, kā radās ideja par šo ceļojumu. „Manai sievai uz e-pastu pienāk ziņas par lētiem lidojumiem, viens no tiem mūs ieinteresēja ar zemo cenu – par lidojumu no Stokholmas uz Indonēzijas galvaspilsētu Džakartu turp un atpakaļ prasīja tikai 260 latu! Apzvanījām draugus, tajā pašā dienā nopirkām biļetes ceļojumam pēc pusgada. Bija laiks lasīt grāmatas, un izdomāt, kādas salas un vietas apmeklēt. Galu galā mums bija kādi astoņi pārlidojumi no salas uz salu, citviet braucām ar prāmjiem. Kopumā ceļojums aizņēma 21 dienu. Varbūt šķiet tas ir ilgi, bet patiesībā mums ir draugi, kas atļaujas ceļot vairākus mēnešus...”

Pēc Ivara vārdiem, ceļojums bija bagāts kontrastiem, piedzīvojumiem un pārsteigumiem. Piemēram, kādā lidostā bagāža tika iekrauta vienā lidmašīnā, pasažieri sasēdās citā.

Ivars: „Tobrīd man prātā iešāvās doma – kas ir lielākā drošībā: bagāža vai pasažieri? Citā lidostā man izsniedza biļeti ar svešu vārdu un uzvārdu, turklāt pretēja dzimuma. Līdzīgi arī pārējiem, un bija bažas, vai vispār aizlidosim? Bet viss bija kārtībā. Katrā ziņā visiem iesaku ceļot un apmeklēt šo valsti. Salu ir tik daudz, ka cilvēka mūža laikā tās visas neiespējami apceļot.”

Juris ROGA
Autora foto



Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru