2016. gada 7. nov.

Pildspalvu kolekcija un skaidrs mērķis dzīvē

A
vots:
http://news.lv/Latgales_Laiks/2016/11/04/pildspalvu-kolekcija-un-skaidrs-merkis-dzive

Autors: Inese Minova
Datums: 04.11.2016
Izdevums: Latgales Laiks
Rubrika: Pūra lāde

Krāslavas novada centrālajā bibliotēkā var aplūkot neparastu izstādi – 600 pildspalvu kolekciju, ko sakrājusi Alise Samsonoviča, Krāslavas Valsts ģimnāzijas skolniece. Tās meitene krāj jau deviņus gadus, kopš sākusi skolas gaitas.

Praktiski visas pildspalvas ir darba kārtībā, dažām vien beigusies tinte.

Alise stāsta, ka kolekcija aizsākusies ar kādu ļoti vecu mājās atrastu pildspalvu, kas rakstījusi ar brūnu tinti. Viens no pirmajiem un arī vērtīgākajiem eksponātiem kolekcijā esot arī pašas vectēva Staņislava izgatavotā pildspalva, kas kļuvusi par ģimenes relikviju. Dārgākā ir pildspalva ar Swarovski kristāliņiem, bet lētākā maksā vien dažus centus. Alises kolekciju regulāri papildinot viņas krustmāte Inta, kas mēdz bieži ceļot un atvest jaunu oriģinālu rakstāmo, tāpēc viņas īpašumā ir vesels lērums rakstāmo no visdažādākajām valstīm. Tagad visi radi un draugi zina, ka Alisei vislabākā dāvana vai suvenīrs no ārzemēm ir pildspalva.

Meitene atzīst, ka tā ir jau viņas otrā izstāde, pirmā tika sarīkota Krāslavas pamatskolas muzejā, kad Alise mācījās 3. klasē. Toreiz viņas kolekcijā bijis vairāk kā 200 pildspalvu. Alises tētis palīdzējis viņai izgatavot statīvus un paliktņus izstādei, lai varētu izkārtot eksponātus.

Pildspalvas ir ļoti dažādas, krāsainas, arī amizantas – dzīvnieku, ziedu un citu figūriņu veidolā. Ir arī pildspalvas, kas pilda vēl kādu funkciju, piemēram, var kalpot arī kā matu sprādze, lukturītis vai aproce. Ir arī pildspalva ar neredzamu tinti un vibrējoša pildspalva. Meitene savu krājumu mājās glabā atsevišķās kastītēs, kur tās sašķirotas pēc dažādiem parametriem – materiāla, lieluma.

Lai gan Alisei ir milzīga pildspalvu kolekcija, gadās, ka stundās viņai tomēr nav līdzi rakstāmais, tad nākas aizņemties no klasesbiedriem, par ko viņi Alisi vienmēr velk uz zoba. Tad Alise zobgalīgi atbildot, ka muzeja eksponātus ikdienā neviens neizmanto.

Veidojot savu kolekciju, meitene arī uzzinājusi daudz interesanta, piemēram, ka pirmā lodīšu pildspalva nonākusi pārdošanā 1945. gadā, ka ar vienu pildspalvas vilcienu var novilkt 42 km garu līniju un uzrakstīt 50 000 vārdu. Viņa arī uzzinājusi, ka Ginesa rekordu grāmatā ierakstīta kāda kolekcija, kurā ir 160 tūkstoši pildspalvu, tāpēc viņai vēl esot, uz ko tiekties, taču Alise smejas, ka pārspēt šo rekordu viņai neizdosies, jo tāda kolekcija jāveido vairākās paaudzēs.

Izņemot pildspalvu krāšanu, Alisei ir arī cita aizraušanās – sports. Skolā viņa aktīvi spēlē volejbolu, bet brīvo laiku viņa jau četrus gadus pavada Bērnu un jauniešu centra sporta tūrisma pulciņā. Alise stāsta, ka pirms diviem gadiem Latvijas čempionātā viņa palika trīsdesmitajā vietā, bet pērn pārleca par trīsdesmit vietām uz pirmo un izcīnīja Latvijas čempiones titulu savā vecuma grupā, turklāt uzvaru kopvērtējumā nesa arī savai komandai. Kad viņas treneris pusvienos naktī piezvanījis un pavēstījis priecīgo ziņu, meitene esot no prieka kliegusi, saceļot kājās visu māju. Par pērnās sezonas panākumiem Alise saņēma Latvijas Sporta tūrisma federācijas pasniegto Gada balvu. Meitene atzīst, ka pamatā ir viņas uzcītīgais darbs, jo trenējusies četras reizes nedēļā pa trim vai četrām stundām.

Par saviem panākumiem Alise ir pateicīga pulciņa vadītājam Dzintaram Patmalniekam, kurš viņai palīdzējis noticēt saviem spēkiem un arī nospraust turpmāko dzīves mērķi. Diemžēl pavasarī Dzintars traģiski gāja bojā. Mēnesi pēc lielā zaudējuma viņa jauniešiem bijis jāstartē sacensībās, kam viņi nebija morāli gatavi. Taču sagatavotības līmenis bijis pietiekoši liels, lai bez pūlēm izcīnītu otro vietu. Alise uzskata, ka tas ir tikai viņu trenera nopelns un ieguldītais darbs.

Tā kā Dzintars Patmalnieks bija arī Krāslavas jaunsargu vienības instruktors, jaunsargu rindās viņš iesaistījis arī Alisi. Nav brīnums, ka meitene savu turpmāko dzīvi nolēmusi saistīt ar armiju. Alise ar pārliecību stāsta, ka pēc vidusskolas absolvēšanas viņa plāno pāris gadus dienēt Zemessardzē, iegūt kaprāļa pakāpi un tālāk iesaistīties Nacionālo Bruņoto spēku rindās, pāris gadu laikā aizdienēties līdz augstākai pakāpei, stāties Aizsardzības akadēmijā un iegūt virsnieka pakāpi, lai nākotnē varētu komandēt kādu armijas vienību.
 

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru