2017. gada 10. jūl.

Izstāde "Priekšstats par leļļu pasauli"

Avots:
http://www.kraslavasvestis.lv/zinas/article/3/izstade-prieksstats-par-lellu-pasauli.html


6. jūlijā Krāslavas novada Centrālajā bibliotēkā tika atklāta Svetlanas Barganas izstāde „Priekšstats par leļļu pasauli”. Svetlana pastāstīja, ka ideja veidot lelles no auduma aizsākas pati par sevi. Viņa gribēja izveidot dāvanu, un viņai iepatikās šis process.
 
Šobrīd Svetlanas kolekcijā apmēram 200 auduma leļļu. Viena no viņas mīļākajām ir Katjuša, tāpēc ka tai ir īpaša sejas izteiksme. Autore stāsta, ka vārdus bija devusi tikai pirmajām 50 lellēm. Rokdarbniece nav speciāli mācījusies, bet visu ir pati izdomājusi - gan apģērbu, gan izskatu, gan tehniku, kā veidot. Visas detaļas - acis, audumu un citas - Svetlana pārsvarā pasūta internetā.
 
„Dažreiz sāku taisīt meiteni, bet iznāk puika,” stāsta darbu autore. Uzsākot lelles veidošanu, viņa praktiski nekad nezina, kāda tā izskatīsies. Svarīgākais – lai lelles sejā būtu izteiksmīga, bet, ja nav emociju, ar to nav žēl atvadīties.
 
Uz izstādes atklāšanu atnākušie cilvēki brīnījās, ka grāmatvede savām rokam ir izveidojusi tādu skaistumu.
 
Visas Svetlanas lelles viņai ir ļoti mīļas un tuvas, tās tiek glabātas viņa mājās, bet šobrīd, kad lielākā daļa darbu atrodas izstādē,autore saka, ka to ļoti pietrūkst. Ir bijuši gadījumi, kad Svetlana sāka strādāt ar lellēm no rīta, bet tik ļoti aizrāvās, ka to veidoja visu dienu līdz pat vakaram. Viņa dažreiz lūdz padomu savai meitai Janai, jo pašai ir grūti izdomāt apģērbu saviem izstrādājumiem.
 
Svetlana saka, ka lelles ir viņas sirdslieta un viņa noteikti turpinās tās veidot.
 
Emīlija Vagale, autores foto


 

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru