2010. gada 5. janv.

Kad uzzied pērles. . .

Avots
Ezerzeme, Nr.99, 3. lpp.
29.12.2009

Kad uzzied pērles. . .

отступ16. decembrī Krāslavas novada centrālajā bibliotēkā tika rīkota bibliotekāres Ināras Pauliņas pašdarīnātu rotaslietu prezentācija “Kad uzzied pērles”. Izstādes organizēšanas iniciatori ir bibliotekāres kolēģi, kuri informēti par Ināras hobijiem.
отступ“Sis ir Ziemassvētku noskaņu laiks, kas liek cilvēkam ne tikai domāt, bet arī kaut ko darīt. Cits ada, cits šuj vai izšuj, cits lej sveces, bet cits nodarbojas ar kaut ko ļoti smalku - piemēram, no pērlītēm veido rotājumus,” klātesošos izstādes prezentācijā uzrunāja Krāslavas novada centrālās bibliotēkas vadītāja Valentīna Magidas, kura pasniedza Inārai ziedu un kolektīva sarūpētu nelielu dāvanu.
отступKatrs cilvēks ir ar kaut ko īpašs. Īpaša ir arī Ināra, kurai tā ir otrā neliela izstāde. Pavisam nesen bibliotēkā bija izstādīti Ināras darbiņi, kas veidoti pavisam citā tehnikā, modemā vārdā - semigrāfija jeb diegu grafika. Ar tiem tika pārsteigti arī kolēģi Jēkabpils rajonā. Šoreiz Ināra parādīja sevi pavisam citādā rakursā: rotājums, kas veidots no pērlītēm. Viņai ir tapušas kaklarotas un rokassprādzes, kā arī dažus centimetrus augsta Ziemassvētku eglīte.
отступDarbu autore pastāstīja, ka idejas smeļas intemetā un žurnālos. Pārējais ir tikai materiāli (pērles, diegi un aizdares), laiks un darbs. Materiālus Ināra iegādājas interneta veikalos vai tepat Krāslavā, SIA “EKO centrs” veikalā. Kalibrētās un kvalitatīvākās čehu pērlītes ir dārgākas nekā Ķīnas, bet kopumā to cenas tomēr ir pazeminājušās, salīdzinot ar agrākajiem gadiem. Vienu kaklarotu Ināra var izgatavot pāris stundu laikā. Viņa arī stāstija, ka rokdarbiem pievērsusies nejauši, vienkārši ieraudzīja interesantus darbus internetā un nolēma pamēģināt pati. Viss aizgāja. Viņa ir jauna rokdarbniece, diegu grafikai pievērsusies pirms pusotra gada, bet pērļu izstrādājumus gatavo tikai piecus mēnešus.
отступPrezentācijas pasākumu apmeklējušajām adīšanas kursu dalībniecēm radās jautājumi arī par diegu grafikas tehnoloģiju. Ināra apsolīja atnest dažus darbus parādīt, kā arī dažos vārdos pastāstīja par materiāliem. Vajag kartonu pamatnei, krāsainus diegus (vēlams zīda) un tievu adatu. Tad darbs izskatās ideāli. Pamatā ir trīs elementi: stūris, aplis un loks, tālākais - katra fantāzijas lidojums.
отступPrezentācijas nobeigumā bibliotēkas vadītāja informēja, ka Daugavpilī, Rīgas ielā, ir atvērts veikals speciāli tiem cilvēkiem, kuriem ir dažādi vaļasprieki. Starp citu, nākamgad bibliotēkā būs vēl līdzīgas izstādes, jo arī citām šīs iestādes Īdarbiniecēm ir hobiji. Arī pati Ināra plāno pievērsties jauniem rokdarbiem -izšūt ar lentītēm. Atliek vien novēlēt veiksmi un daudz interesentu.

Juris ROGA, autora foto

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru