2019. gada 5. sept.

Notika LBB pārgājiens gar Daugavas lokiem

Avots:
http://www.bibliotekari.lv/?p=7322

Latvijas Bibliotekāru biedrības (LBB) valde arī šogad rīkoja nozares pārstāvju saliedēšanas pārgājienu, un 2019. gada 9.–10. augustā 16 bibliotekāri, tostarp publisko un akadēmisko bibliotēku darbinieki, devās aptuveni 30 km garā pārgājienā gar Daugavas lokiem – no Krāslavas līdz Kraujai.
Pārgājiens tika iesākts ar viesmīlīgās Krāslavas Centrālās bibliotēkas apmeklējumu. Tās vadītāja Valentīna Magidas un darbinieki izrādīja bibliotēkas telpas un iepazīstināja ar īstenotajām aktivitātēm un turpmākajiem plāniem.
 
LBB bibliotekāru pārgājiena starts pie Krāslavas Centrālās bibliotēkas. Foto no LBB arhīva
 
Krāslavas Centrālās bibliotēkas kolēģu iedvesmoti, ceļinieki devās tālāk uz bioloģisko zemnieku saimniecību “Kurmīši”, kur saimnieka Ivara Geibas pavadībā izstaigāja “Kurmīšu” ārstniecības augu plantācijas un pieelpoja pilnas krūtis svaigā un aromātiski reibinošā saimniecības lauku gaisa. Atraktīvais saimnieks prezentēja ārstniecības augu veidus, informēja par to audzēšanu, pielietojumu, ievākšanu un demonstrēja saimniecības produkcijas ražotni.
Zemnieku saimniecībā “Kurmīši”. Foto: Ivars Geiba

Sekojot Daugavas plūsmai, tie nonāca Slutišķu sādžas vecticībnieku lauku sētā, kur ar dziļu interesi un apbrīnu ieklausījās gides Ludmilas stāstījumā par šīs konfesijas pārstāvju reliģiskajām un sadzīves tradīcijām. Lauku sētas arhitektūra un tajā izvietotās ekspozīcijas: “Vecticībnieku dzīvojamā māja” un “Zirgvilkmes darbarīki Daugavpils novadā” piešķir autentisku noskaņu. Tās unikalitāti novērtēja arī pārgājiena dalībnieki.
Vecticībnieku lauku sētā. Foto: Ilona Skorodihina

Pārgājiena pirmās dienas izskaņā dalībnieku izturība tika pārbaudīta ar kāpienu 24 metru augstajā Vasargelišķu skatu tornī. Pašā augšā bibliotekāri tika apbalvoti ar iespēju lūkot vienu no diženākajām Latvijas ainavām – tautas likteņupes lokus. Fotogrāfijā pa labi kā uz delnas paveras Rozališķu loks, kas savulaik bija attēlots 10 latu naudaszīmē.

Skats no Vasargelišķu skatu torņa. Foto: Krista Annija Lauberga

Vakarā ceļinieki baudīja pelnīto atpūtu kempingā “Ozianna”, jautri un dziesmoti vakarēja Daugavas krastā un priecājās par nakts peldēm Mēness gaismā.

Pieskāriens Daugavas ūdeņiem. Foto: Dace Ūdre

Nākamajā dienā pārgājiena dalībnieki, iestiprinājušies ar rīta ēdienreizi, devās Kraujas virzienā un pa ceļam apmeklēja Naujenes Novadpētniecības muzeju, kur iepazina daudzveidīgās un intriģējošās muzeja ekspozīcijas.

Naujenes novadpētniecības muzejs. Foto: Ilona Skorodihina

Pārgājiena galamērķī – Naujenes tautas bibliotēkā – ceļotājus sagaidīja patīkams pārsteigums. Bibliotēkas leļļu teātris “Leļļu karuselis” viesus sveica ar iestudētās lugas “Pasaka par nepaklausīgo Mašu” pirmizrādi. Jāatzīst, aktieru izpildījums un izrādei darinātie rekvizīti bija apbrīnas vērti.

Naujenes tautas bibliotēkas leļļu teātra “Leļļu karuselis” dalībnieki. Foto no Naujenes tautas bibliotēkas arhīva

Paldies aizrautīgajiem pārgājiena dalībniekiem un ikvienam, kurš novēlēja labvēlīgu ceļavēju! Kopā mērojot vairāk nekā 30 km, bibliotekāri pabijuši zīmīgās Latgales kultūrvietās, tuvāk iepazinuši cits citu un pārliecinājušies, ka spēj vienoties kopīgu piedzīvojumu meklēšanā.
 
Pārgājiena dalībnieki pie Naujenes tautas bibliotēkas. Foto no LBB arhīva

Lai šī draudzīgā iniciatīva pāraug skaistā tradīcijā!

Tiekamies 2020. gada LBB pārgājienā!

Informāciju sagatavoja:
Preiļu Galvenās bibliotēkas vadītāja, LBB valdes locekle Ilona Skorodihina
Preiļu Galvenās bibliotēkas galvenā bibliotekāre Velta Popa
Pārgājiena norisi atbalstīja:

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru