2021. gada 3. dec.

Projekta "„EUROPE DIRECT” Informācijas centra Austrumlatgalē" realizācija

 Avots:

http://www.kraslavasvestis.lv/zinas/article/3/projekta-europe-direct-informacijas-centra-austrumlatgale-realizacija.html



No 2021. gada maija mēneša Krāslavas novada Centrālā bibliotēka kopā ar Rēzeknes novada pašvaldību, Rēzeknes Centrālo bibliotēku un Preiļu galveno bibliotēku darbojas tīklā „„Europe Direct informācijas centrs Austrumlatgalē”.

Rēzeknes novada pašvaldības veidotais projekts sadarbībā ar šīm bibliotēkām ir ieguvis Eiropas Komisijas finansējumu „„Europe Direct” informācijas centrs (EDIC) Austrumlatgalē 2021.–2025.” darbībai. Centra galvenās mērķa grupas ir bērni un jaunieši (skolēni un studenti), pašvaldību darbinieki, uzņēmēji, NVO, pedagogi un bibliotekāri.

„Europe Direct” ir 2005. gadā izveidots Eiropas Komisijas informācijas centru tīkls, kas darbojas visās Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīs, lai sniegtu bezmaksas informāciju ikvienam iedzīvotājam par ES darbības jomām, kā arī aicinātu ikvienu iesaistīties ES notiekošajos procesos un izmantot iespējas, ko sniedz dalība ES. Savukārt Eiropas Komisijai ar „Europe Direct” informācijas centru palīdzību ir iespēja uzzināt, ko par ES zina un domā iedzīvotāji reģionos.

 2021. gada projekta galvenās prioritātes bija:

- zaļais kurss Eiropai,

- Eiropa, kas atbilst digitālā laika prasībām.

Nepilna gada laikā Krāslavas novada Centrālā bibliotēka saviem apmeklētājiem un interesentiem visos novados ir piedāvājusi apmācības, izzinošas lekcijas, praktikumus un tiešsaistes pasākumus par digitālo kompetenču attīstību, pilnveidošanu un „zaļo” dzīvesveidu.

Maija mēnesī notika seminārs „Digitālo stāstu veidošana mūsdienīgā Eiropā”, kurā tika runāts par vēsturisko nostāstu saglabāšanu pierobežā audio un video ierakstos, kopā ar pedagoģi Žannu Drozdovsku.

Jūnijā bērniem un jauniešiem tika piedāvātas radošās darbnīcas „Bērnība/jaunieši mūsdienīgā Eiropā”. Bērni un jaunieši no 5 līdz 18 gadiem bija aicināti piedalīties zīmējumu konkursā „Mana bērnība mūsdienīgā Eiropā”, parādot savu pasaules redzējumu visai sabiedrībai kopumā. Laukumā pie bibliotēkas kopā ar mākslinieci Viku Ekstu bija iespēja iepazīties ar mūsdienu kultūras un mākslas telpu Eiropā, ar emociju ikonu dzeju, piedāvāt mūsdienīgus risinājumus dzejā, zīmējot uz trotuāra, tā veicinot resursu efektīvu izmantošanu, pārejot uz tīru ekonomikas apriti.

Pieaugušie tiešsaistē tika aicināti uz tikšanos ar zaļā dzīvesveida aktīvisti un rakstnieci Zani Nuts „Videi draudzīga dzīvesveida labvēlīgā ietekme”. Rakstniece dalījās ar personīgo pieredzi, kā pievērsties šobrīd populārajām kustībām - „zero waste”, minimālisms, vegānisms un „off-the-grid” un kā tās maina dzīvi un domāšanu.

Augustā „Europe Direct Austrumlatgale” sadarbībā ar Krāslavas novada Centrālo bibliotēku  organizēja konkursu „Gudra un ilgtspējīga saimniekošana mazdārziņā vai siltumnīcā”. Konkursa dalībnieki nofotografēja un pastāstīja savu labāko ideju, kā mazdārziņā saimniekot ilgtspējīgi, gudri un „zaļi”.

No Krāslavas novada konkursā piedalījās 7 dalībnieki, kuri balvās saņēma kvalitatīvus dārza instrumentus, kas būs noderīgi turpmākajiem dārza darbiem.

Divu dienu seminārā „Investējot jaunās videi draudzīgās tehnoloģijās bibliotēkās” tika iepazītas Dagdas bibliotēkas Bērnu literatūras nodaļas viedās bibliotēkas iespējas un pakalpojumi – interaktīvā galda funkcijas, kuras demonstrēja bibliotēkas lietotāji – jaunieši, griešanas un reljefa veidošanas mašīnu iespējas radošām nodarbībām. Latgales Centrālās bibliotēkas Automatizācijas nodaļas sistēmbibliotekāre Valentīna Kezika pastāstīja par Latgales Centrālās bibliotēkas Ģimenes digitālo aktivitāšu centra nodarbībām: digitālo mājturību - dizaina veidošanu grafikas apstrādes programmā un auduma apdrukas tehnoloģiju izmantošanu. Māksliniece Ingūna Levša rādīja, kā tiek radīti digitālie gobelēni.

Oktobrī tiešsaistes seminārs „Digitālas komunikācijas pamati un komplimentu kultūra Eiropā” iepazīstināja interesentus ar digitālo kompetenču attīstīšanu un pilnveidošanu: kā rakstīt internetā, lai rakstītais sasniegtu mērķi, kā izvēlēties ziņu kanālus, izprast „instagram” un „facebook” algoritma trikus.

Novembra seminārs „Sadarbība ar mēdijiem digitālajā Eiropā” turpināja iepazīstināt dažādu nozaru pārstāvjus, kā veidot tīmekļvietnes, reklāmas, kā tās pielietot sava uzņēmuma popularizēšanai, rādot mēdijpratības lomu informācijas krīzes laikā.

Vislielāko atsaucību un interesi izpelnījās seminārs „Dzimtas koks - savu dzimtas sakņu apzināšana”, kura laikā dalībnieki ieguva plaša spektra informāciju un nepieciešamās priekšzināšanas dzimtas vēstures izpētei un dzimtas koka izveidei. Ieinteresēto bija tik daudz, ka bibliotēkas piedāvātās platformas „ZOOM” iespējas nespēja pieslēgt visus pie tiešsaistes.

Projekta rezultātā iegūtais finansējums deva iespēju uz semināriem pieaicināt labākos lektorus un ekspertus: lektori un pētnieci Gunu Spurava no Tamperes Universitātes Informācijas tehnoloģiju un komunikāciju zinātņu fakultātes (Somijā), multimēdiju dizaineri un e-konceptu izstrādātāju Ilzi Deņisovu, novadpētnieci, profesionālu arhivāri Andru Zubko-Melni un citus.

Bibliotēkas piedāvātās apmācības apmeklētāja vairāk nekā 400 dalībnieku, jo tiešsaiste piedāvā iespēju jebkuram interesentam pieslēgties no jebkuras mobilās ierīces.

2022. gadā turpināsies projekta realizācija, kura prioritātes būs - mūsu eiropeiskā dzīvesziņa un Eiropa, kas atbilst digitālā laikmeta prasībām. Bibliotēka piedāvās pasākumus visdažādākajiem iedzīvotāju slāņiem, īpaši jauniešiem, bibliotēku darbiniekiem un pedagogiem.

Valentīna Magidas,
Krāslavas novada Centrālās bibliotēkas direktore


Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru