2014. gada 4. janv.

Krustiņš, krustiņš, krustdūriens

Avots:
Ezerzeme - Nr.1 (2014, 3. janv.), 5. lpp.

Individuālā uzņēmuma “STEFANI S” šūšanas meistaru Svetlanas Slastjunovas un Aleksandras Savickas darināto gleznu izstādes atklāšana bija šī gada darba cikla noslēdzošais pasākums Krāslavas bibliotēkas lasītavā. Tajā piedalījās abas meistares, bibliotēkas darbinieces un vairākas izšuvumu krustdūrienā cienītājas.
Pasākumu lasītavā atklāja bibliotēkas vadītāja Valentīna Magidas, kura uzsvēra, ka skatoties šos darbus, var redzēt, ka tie tapuši ar milzu rūpīgumu gan stila ziņā, gan krāsu salikuma ziņā: “Tas laikam raksturīgs sievietēm, kuras strādā par šuvējām, jo arī savā profesijā viņas darbu veic ļoti rūpīgi.”

Tuvojas svētki un šķiet, ka atnāks kāds brīnums, ko ne tikai gaidām no tuviem cilvēkiem, radiniekiem, bet arī paši gribam to dāvināt. Aiz loga tumšs laiks, namu logus rotā krāsainas lampiņu virtenes un pagalmā vajadzētu būt smaidošam sniegavīram, no debesīm jākrīt sniega pārslām, bet diemžēl šogad šajā laikā valda pelēkums. Bet tas nekas, gan parādīsies sniegs un būs brīnums. Aleksandra un Svetlana jau ir dāvinājušas cilvēkiem labu noskaņojumu, izstādot savus darbus bibliotēkā, kur nākamā mēneša laikā tos redzēs daudzi lasītāji un apmeklētāji. Varbūt piepildīsies bibliotēkas vadītājas Valentīnas novēlējums un pēc kāda laika rokdarbnieces atkal varēs šeit satikties ar pavisam jauniem darbiem un jaunām radošām ierosmēm.

Svetlanai izstādē ir tikai daži darbi, lielākoties tajā skatāmi Aleksandras rokdarbi. Viņa pastāstīja, ka hobijam pievērsusies pateicoties tumšajiem un garajiem ziemas vakariem. Izšūšana ļoti iepatikās un tagad vairs nevar apstāties. Gribas pilnveidoties, gribas izšūt vēl interesantākus darbus. Aleksandra arī neslēpa, ka viņas hobija dēļ reizēm nākas ciest ģimenei, bet no tuvākajiem cilvēkiem Aleksandrai ir liels atbalsts un sapratne. Pasākumu apmeklēja viņas dzīvesbiedrs, kurš ieradās ar lielu ziedu pušķi, kuru dāvināja sievai un pāris gandrīz izpelnījās klātesošo ovācijas.

Rokdarbnieces arī stāstīja, ka idejas saviem darbiem smeļas interneta bezgalīgajos plašumos, šo to no dažādiem žurnāliem, bet ar tiem esot problemātiski un grūti atrast kaut ko tiešām labu. Galvenā ir sižeta problēma, lai tas būtu neparasts, interesants, aizraujošs un priecētu ne tikai acis, bet arī sirdis. Bibliotekāres nekavējās informēt, ka rokdarbu žurnāli ir pieejami bibliotēkā, par ko, izrādās, rokdarbnieces nebija iedomājušās. Vēl klātesošie uzzināja, ka bijuši gadījumi, kad Svetlanas un Aleksandras izšuvumus cilvēki ir uztvēruši par gleznām un pat nav ticējuši, ka tie izšūti. Tas tāpēc, ka darbi izšūti smalkā krustdūrienā un jo smalkāks, jo vairāk atgādina gleznu. Taču tas prasa konkrētus upurus — pirmām kārtām atsaucas uz redzi.

Atliek piebilst, ka šī ir jau trešā izstāde novada bibliotēkā, kurā apskatāmi darbi krustdūrienā. Acīmredzot šis rokdarbu veids kļūst arvien populārāks.

Juris ROGA

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru