2009. gada 15. dec.

Ar Karīnas labprāt greznotos arī galma dāmas

Avots
Latgales Laiks, Nr.39, 6. lpp.
(Laiks Krāslavai, Nr.060)
26.05.2009

Ar Karīnas rotām labprāt greznotos arī galma dāmas.

отступVairākas nedēļas Krāslavas novada centrālajā bibliotēkā biežāk iegriezās tieši daiļā dzimuma pārstāves, jo te varēja aplūkot lielu krāšņu pašdarinātu rotu kolekciju un iepatikušos iegūt savā īpašumā. Izstādes atklāšanas dienā varēja sastapt arī pašu rotu autori Karīnu Lazdāni, kura gan jutās samulsusi, jo tā bija viņas debija.

отступInese Baranovska
отступSavas dzimtās mājas Šķeltovas pagastā Karīna atstājusi pirms dažiem gadiem, lai dotos studēt datordizainu Daugavpils Universitātē. Daugavpilī viņa satikusi savu otro pusīti un visdrīzāk tur aizķērusies pavisam, lai gan bieži apciemo savus vecākus un arī pirmo pašdarināto rotu izstādi nolēmusi sarīkot dzimtajā novadā.
отступŠogad Karīna pabeigs studijas. Viņa vēlas pievērsties vides dizainam un īstenot daudzas idejas, kuras krājas galvā. Rotu darināšana ir tikai viena no tām. Šai nodarbei Karina pievērsusies tikai pērnajā rudenī. Internetā ieraudzījusi pašdarinātas rotas un nolēma pamēģināt pati. Sākumā tā bijusi ideja darināt draugiem Ziemassvētku dāvanas. Lai pagūtu, darbus uzsākusi jau novembrī. Pirmais darbs bijušas tamborētas krelles. Tā esot viena no sarežģītākajām tehnikām, kuru izdevās apgūt pašmācības ceļā. Karina stāsta, ka ļoti daudz vērtīga varot atrast interneta portālos, kur rokdarbnieces labprāt dalās padomos, intemetā viņa arī pasūta vajadzīgos materiālus rotu darināšanai.
отступSākumā darinājusi rotas sev, taču darbi tika pamanīti un radās pieprasījums. Pa šiem dažiem mēnešiem tapis jau vairāk kā simts darbu, daudzi no kuriem atraduši savu valkātājus. Karina atzīst, ka esot grūti šķirties no rotām un vēl grūtāk tās novērtēt naudas izteiksmē. Bijusi pat ļoti pārsteigta, ka viņas darbi kļuvuši pieprasīti. Karīna tomēr nolēmusi nokārtot dokumentus un kļūt par pašnodarbinātu personu, lai var rotas pārdot. Paguvusi izveidot arī savu mājas lapu internetā, kur var aplūkot Karinas rotu kolekciju.
отступViņas rotas labprāt valkā arī mamma, kura esot viņas galvenā kritiķe. Mammas viedoklī Karīna vienmēr ieklausās. Pēdējā laikā iznāk gatavot rotas arī pēc pasūtījuma. Karīna cenšas neatkārtoties, lai katra rota būtu vienā eksemplārā. Pagaidām tas izdodas, jo ideju daudz. Izmēģinājusi arī filcēšanas metodi, veidojot jautras rotas mārītes un zemeņu izskatā. Esot iecere apgūt vēl vienu tehniku - veidot pērļu bumbiņas no plastikas. Ar laiku savās rotās Karīna plāno izmantot arī dārgākus akmeņus un materiālus, piemēram, sudrabu, zeltu, jo dažām sievietēm var būt alerģiska reakcija pret parastu stiepli. Esot iecerēts darināt arī diadēmas.
отступKarīna atzīst, ka esot loti nepacietīga. Ja, ko iesāk, noved līdz galam, ziedojot tam pat visu nakti. Rotas top diezgan ātri, jo process ir ļoti aizraujošs. Arī pirms izstādes visu nakti neesot gulējusi, jo darinājusi jaunas rotas. Lai kur Karina arī dotos, viņai līdzi vienmēr esot maza somiņa ar knaiblēm, stieplēm un visdažādākajām pērlītēm un citiem materiāliem. Ik brīvu brīdi viņa izmanto rotu darināšanai. Vienīgais mīnuss esot sadurstītās rokas un kājas, jo citādi nevarot izjust, vai stieple izgājusi cauri pērlītei, smejas Karīna.
отступPagaidām rotu darināšana viņai ir vaļasprieks. Karina ievērojusi, ka pašdarinātas rotas arvien vairāk aizstāj lētās ķīniešu “stiklenes”. Senos laikos rotas kalpojušas kā savas materiālās labklājības rādītājs. Galma dāmas meklēja labus meistarus, kas var izgatavot ko īpašu. Tikai viņai vienīgajai. Arī mūsdienās īstu meistardarbu pamazām sāk novērtēt. Karina atzīst, ka ir prieks redzēt sievietes valkājam viņas rotas. Lai arī bieži vien jaunā rotu īpašniece ir nepazīstama, Karina viņu sveicina un tad pie sevis pasmaida, jo sveiciens drīzāk bijis veltīts pašas darinātajām rotām.

Autora foto

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru