2009. gada 15. dec.

Negaidīts atklājums

Avots
Ezerzeme, Nr.25, 6. lpp.
31.03.2009

Negaidīts atklājums

отступKrāslavas ESIP izsludinātais radošo darbu konkurss “Neļauj krīzei laupīt dzīvesprieku!" atklājis jaunu talantīgu puisi, kura veikums - bruņukuģa modelis - ļoti ieinteresējis bibliotēkas gados jaunāko apmeklētāju paaudzi. Tik ļoti, ka bibliotēkas darbinieki vienojušies ar darba autoru par pārējo viņa pagatavoto modeļu personālizstādi lasītavas telpās.
отступDivdesmitgadīgais Krāslavietis Igors Domanickis izgatavo kuģu modeļus pēc internetā atrastiem rasējumiem. Topošajam datortehnoloģiju speciālistam šis ir jauns hobijs, tomēr gada laikā jaunietis spējis izgatavot duci dažādu modeļu.
- Igor! Kā tu pievērsies šai nodarbei? Varbūt tēvs vai vectēvs gājis jūrā uz kuģiem?
- Mans tēvs patiesi bija jūrnieks, bet ne jau tādēļ es sāku izgatavot šos modeļus. Vienkārši, reiz sērfojot internetā, kādā izstādē ieraudzīju kaut ko līdzīgu. Man iepatikās un nolēmu izmēģināt. Agrāk pat nebiju iedomājies par kaut ko tādu.
- Kas tas par kuģi, kuru atnesi uz radošo darbu konkursu?
- Uz šo brīdi mans lielākais kuģa modelis - bruņukuģis „Kņaz Suvorov”, kas flotei tika uzbūvēts 1901. gadā, piedalījās krievu-japāņu karā un tika nogremdēts 1905. gadā. Bet sāku es ar lidmašīnu modeļiem: „MIG-29” un „SU-37", pēc tam tapa zemūdenes - mazā, vidējā un kreisera, visbeidzot pievērsos kuģu modeļiem.
- Kāds materiāls izmantots to tapšanā?
- Nekādi lielie izdevumi nav vajadzīgi, jo galvenais materiāls ir papīrs, kartons un līme. Atsevišķas ļoti sīkas detaļas top no plastilīna, piemēram, šajā karakuģī tās ir glābšanas laivas. Sākumā top kartona karkass, tad to aplīmēju ar papīru, krāsoju ar guašu.
- Tās patiesi ir precīzas kopijas?
- Faktiski - jā. Varbūt pavisam nelielas nobīdes no izmēra var būt, bet tikai pavisam minimālas. Citādi tā ir precīza kopija.
- Laikam dārgi mērinstrumenti nepieciešami, lai šādus brīnumus radītu?
- Modeļu tapšanas gaitā man nevajag nekādus īpašus instrumentus - parastais lineāls, cirkulis, zīmulis, bīdmērs. Nekā dārga patiesi nevajag.
- Cik laika tas atņem?
- Modeļu izgatavošana ir laikietilpīga un darbietilpīga. Pie konkrētā karakuģa modeļa strādāju vismaz pāris mēnešus.
- Vieglāk uztaisīt lielāku vai mazāku kuģi?
- Atkarīgs no detaļām. Jo to vairāk, jo ilgāk top modelis.
- Kas ar šiem darbiem notiek tālāk?
- Krājas mājās, drīz jau nebūs kur likt. Realizēt nebiju domājis, bet uz izstādi labprāt atvedīšu. Vispār nākotnē gribētu pamācīt tos bērnus, kuri jau tagad ir nopietni ieinteresējušies par šo lietu. Varbūt mani kāds šajā iecerē atbalstīs, lai to spētu realizēt. Pašreiz man veicams svarīgāks uzdevums - sekmīgi jāpabeidz Jaunaglonas arodvidusskola un jāiegūst datortehnoloģiju speciālista profesija. Nākamais mācību gads būs pēdējais.
- Kā būs ar darba iespējām?
- Uz šo jautājumu man grūti atbildēt, skola mums darbu nenodrošina, pašiem vajag domāt. Savulaik pabeidzu Krāslavas Varavīksnes vidusskolu, tajā laikā mācīties datorzinības šķita ļoti interesanti un perspektīvi. Bet tā kā nav šauras specializācijas, apgūstam visu, tad nezaudēju cerības strādāt profesijā.
- Paldies par Interviju!

Juris ROGA, autora foto

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru