2009. gada 15. dec.

Kā kuģi iedabūt pudelē?

Avots
Latgales Laiks, Nr.25
(Laiks Krāslavai, Nr.060)
26.05.2009

Kā kuģi iedabūt pudelē?

отступIzrādās, lai uzbūvētu kuģi, pietiek ar dažām loksnēm kartona, līmi, šķērēm, guašas krāsām un plastilīnu. Vajadzīga arī milzu pacietība un laiks. Protams, šāds kuģis neizies jūrā, toties būs jauka dāvana draugiem vai neparasta interjera lieta.

отступInese Baranovska
отступPašdarinātu kuģu kolekciju var aplūkot izstādē Krāslavas centrālajā bibliotēkā. To meistars ir krāslavietis Igors Domanickis, kuram kuģu meistarošana ir nesen iegūts vaļasprieks.
отступPēc Varavīksnes vidusskolas absolvēšanas Igors devās studēt datortehnoloģijas uz Jaunaglonas arodskolu. Gada laikā pabeidza divus kursus un pārgāja uz trešo. “Tobrīd tā šķitusi perspektīva nozare, bet tagad vairums datorspeciālistu ir bez darba," saka Igors.
отступPirms pāris gadiem viņš internetā nejauši uzgājis kuģu maketu izstādi Krievijā, ko veidojuši profesionāļi. Puisim ideja iepatikās, nolēma arī pats izmēģināt. Viņš atrada internetā forumus, kuros ar domubiedriem apmainās pieredzē. Pirmie Igora darbi bija vienkārši lidmašīnu modeļi-“MIG-29" un “SU-37", tad tapa dažādas zemūdenes un pamazām Igors pārgāja uz daudz sarežģītākiem darbiem. Pēdējais no viņa darbiem ir vissarežģītākais - bruņukuģis “Kņazs Suvorovs”, kurš tapa divus mēnešus. Igors cenšas izpētīt arī savu modeļu vēsturi, piemēram, minētais bruņukugis ticis uzbūvēts 1901. gadā, piedalījās krievu-japāņu karā un pēc trim gadiem tika nogremdēts.
отступGatavus rasējumus varot atrast internetā. Viņa kolekcijā ir gan tanks, gan helikopters, taču galvenā tematika ir dažādi kuģi un zemūdenes. Igors smejas, ka, iespējams, izvēlējies nepareizo profesiju, taču visa dzīve vēl ir priekšā un viņš vēl var pagūt iet sava tēva - jūrnieka - pēdās.
отступŠādu modeļu izgatavošana neprasot lielus izdevumus un esot pa spēkam pat skolēniem, jo galvenie darba rīki un materiāli ir papīrs, kartons, līme, guaša krāsa, šķēres. Sīkākas detaļas, piemēram, glābšanas laivas lielajam bruņukuģim, Igors izgatavojis no plastilīna.
отступUzmanību piesaista mazs kuģītis, kurš brīnumainā kārtā ievietots pudelē. Igors atzīst, ka arī pašam sākumā tas licies neizskaidrojami, taču viņš atklāj, ka patiesībā viss ir ļoti vienkārši- kuģītis tiek izgatavots tā, lai tā konstrukcijas būtu viegli lokāmas. Salocītais kuģītis tiek pa pudeles kakliņu iebīdīts pudelē un tad, pavelkot aiz diega, kuģis tiek iztaisnots.
отступIgors parāda arī kādu neparastu nāriņas miniatūru, kas izgrebta no kartona. Šo tehnoloģiju Igors izdomājis pats un domā attīstīt tālāk.
отступIgors atzīst, ka pagaidām darbus nepārdod, tāpēc tie krājas viņa mājās vai aizceļo pie draugiem kā dāvanas. Pašlaik Igors darina vēl vienu “Kņazu Suvorovu”, ko dāvinās māsai. Iespējams, ar laiku puisis liks lietā citus materiālus, lai darinātu nopietnus darbus, ko varētu izmantot arī suvenīriem. Taču tamdēļ viņa idejām vajadzīgs atbalsts un domubiedri. Viņa ir iecere vadīt modelēšanas pulciņu, ko piedāvā Krāslavas bibliotēka, lai savas prasmes varētu nodot arī citiem.

Autora foto

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru