2009. gada 15. dec.

Daugavpils dzejnieki Krāslavā

Avots
Ezerzeme, Nr.35, 6. lpp.
12.05.2009

Daugavpils dzejnieki Krāslavā

отступKrāslavas novada centrālajā bibliotēkā tikšanās ar Daugavpils literāta apvienības dzejniekiem – Jevgeņiju Golubeva (radošas inteliģences asociācijas “Dina-Art” vadītājs), Tatjanu Ruskuli (Latvijas krievu rakstnieka organizācijas Latgales filiāles vadītāja vietniece), Natālija Gorjačovu un Galinu Denisovu - lielu interesi krāslaviešos neizraisīja, bet, jāatzīst, ka dzeja būtībā nekad nav bijusi plašu ļaužu masu lutināta. Atbraukusī četrotne ir Latvijas krievu rakstnieka organizācijas biedri, kura vada Krievijas Rakstnieku savienības valdes sekretārs Anatolijs Builovs - literāta aprindās augsti novērtēta un cienīta personība.
отступPasākuma ievadā viesi atzīmēja, ka uz mūsu pilsētu braukuši dziļi saviļņoti, jo katram no viņiem ir saites ar Krāslavu - kuram ciešākas, kuram mazāk ciešas, bet vienalga ir mīļa šī pilsēta un tās iedzīvotāji. Turklāt šeit neviens no šiem dzejniekiem nekad agrāk nebija uzstājies un bija liela vēlme dot krāslaviešiem priekšstatu par kaimiņpilsētas literatūru un poēziju, pastāstīt par autoriem un grāmatām, citiem izdevumiem, kas jau nodrukāti vai drīzumā nonāks pie lasītāja, kā arī ieskicēt nākotnes vīzijas abu pilsētu dzejnieku sadarbības veidošanas un attīstības jomā.
отступPasākuma apmeklētājiem tika sniegta informācija arī par pašiem tikšanās dalībniekiem. Atbraukušo dzejnieku pulkā bija dažādu rakstnieku savienību biedri, profesionāli literāti, kuri izdevuši vairākas grāmatas, kā arī iesācēji. Latvijā aktīvi strādā Rakstnieku un publicistu starptautiskā asociācija, kas apvieno visus krievu autorus kopskaitā no 38 valstīm, kuri pēc PSRS sabrukuma izrādījās ārpus Krievijas teritorijas. Tika sniegts ieskats arī par bērnu dzejas attīstību. Viesi pauda pārliecību, ka Daugavpils esot Eiropas krievu kultūras centrs, jo nekur citur Eiropā nedzīvo 69000 krievu vienā teritorijā, kurus vieno radnieciskas saites un saknes, līdzīgi dzīves uzskati un tamlīdzīgas lietas. Līdz ar to ir bagātīga literārā darbība, ir ko vest rādīt un stāstīt citiem, kas tā arī bija Krāslavā. Cita starpā dzejnieki, kurš plašāk, kurš skopāk, bet izstāstīja arī savu biogrāfiju.
отступPēc dzejas lasījumiem nedaudzie tikšanās dalībnieki-dzejasmīļi viesiem uzdeva vairākus jautājumus, tostarp, kas maksā par labos vākos iesieto grāmatu izdošanu. Finansējumu savu grāmatu izdošanai, izrādās, literāti galvenokārt meklē paši, tikai nedaudziem dzejniekiem ar pavisam nelielu naudas summu ir piepalīdzējusi Daugavpils dome. Krāslavieši jautāja arī par asociācijas “Dina-Art” struktūru, kas, izrādās, ir visai sarežģīta un nezinātājam grūti izprotama.

Jaris ROGA, autora foto

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru